KRUPP - KLUB REKREATIVACA U PRIRODI "ISTRA" PULA
Wrap Text around Image

Kao udruga iz područja sportske rekreacije djeluje već 15. godina na teritoriju Grada Pule i Istarske županije. U listopadu 1997. godine grupa od nekoliko sudionika na čelu g.Savom Ilićem, povodom Svjetskog dana pješačenja, prepješačila je stazu Verudela u duljini od 7km. Taj događaj se upravo i uzima kao početak organiziranog pješačenja u prirodi na teritoriju Grada Pule, a ujedno i početak rada našeg kluba.

Wrap Text around Image

Klub je osnovan od strane entuzijasta kao odgovor na negativne trendove rasta kardio vaskularnih oboljenja na području Istarske županije, dajući građanima novi sadržaj koji je socijalno prihvatljiv, prilagodljiv, ekonomski pristupačan i jednostavan. U sklopu pješačenja redovito se provode vježbe razgibavanja i istezanja pod vodstvo stručne osobe.

Pješačenje se obavlja po unaprijed utvrđenom i objavljenom programu za svaki mjesec. Pješači se 3 puta tjednom i to nedjeljom u 8 sati i dva radna dana u tjednu u poslije podnevnim satima. Program pješačenja se redovito objavljuje na info panou na glavnoj tržnici Pula.

Pojačana aktivnost na planu promoviranja pješačenja i vježbi u prirodi rezultiralo je masovnim uključivanjem građana u klub kao stalni članovi ili povremeni sudionici.
Ni najveći optimisti nisu mogli očekivati takav odaziv građana i sudionika pješačenja u prirodi. Broj članova kluba se stalno povećava i danas iznosi preko 450 članova uz napomenu da ima veliki broj građana koji pješače s klubom, a da nisu članovi. Od početka rada kluba na organiziranim pješačenjima po stazama u prirodi, okolici Pule i unutrašnjosti Istre prepješačilo je oko 70.000 građana, a prepješačilo se više od 20.000 km.

Wrap Text around Image

U ljeto 1998. godine objavljena je prva karta s 8 pješački staza. Kako se mreža uređenih staza širila, tako su se tiskala nova izdanja karata. Najnovije izdanje karte pješačkih staza osim na hrvatskom jeziku tiskano je i na 3 strana jezika. Danas klub ima na raspolaganju 13 dobro uređenih i markiranih staza za odrasle te 4 za djecu koje su prilagođene dječjem uzrastu. Postojeće staze se redovito održavaju i markiraju, a aktivno se radi na utvrđivanju novih staza.

Klub organizira i sudjeluje u pješačenjima povodom prigodnih datuma, tada se provode akcije mjerenja tlaka, šećera u krvi i praćenje pulsa pri pješačenju. Organiziraju se predavanja na temu pješačenje u prirodi i očuvanje zdravlja. Klub podržava nakladničku djelatnost svojih članova. Surađuje sa medijima te raznim udrugama, vrtićima, školama i drugim klubovima koji se bave pješačenjem u prirodi.

Upravljanje kluba temelji se na odredbama zakona o udrugama i odredbama Statuta kluba. Sjednice, uprave kluba održavaju se prema potrebi uz pripremljeni materijal. Na svečanoj sjednici dodjeluju se priznanja i plakete članovima kluba za prepješačenih 1000,3000 i 5000 km. Za svoj rad i postignute rezultate klub je primio puno priznanja i pohvala od institucija kao što su Hrvatski savez sportova „Sport za sve“, Savez sportske rekreacije RH, Hrvatski Olimpijski odbor, Grada Pula, Turistička zajednica i drugi.

Ukratko o Krupp-uStudio DND © 2012